Strony

czwartek, 19 stycznia 2017

Sałatka z białej kapusty

Nigdy nie byłam Chinach.  Powody, dlaczego nigdy nie odwiedziłam tego pięknego kraju są różne. Jednym z nich jest przeszkoda finansowa. O ile na noclegach i jedzeniu możemy zaoszczędzić to bilety lotnicze są bardzo drogie. Dla pracującej studentki kwota prawie dwóch i pół tysiąca złotych jest olbrzymia. Tanich lotów nie udało mi się jeszcze upolować, niestety. Mam nadzieję, że w przyszłości uda mi się trafić na taką okazję i zwiedzić niemałą część Azji. Podczas dalekich i bliskich podróży chętnie sięgam po nieznane mi dotąd potrawy. Gdy nie mogę spróbować lokalnego dania w danym kraju to chętnie pójdę go spróbować w restauracji w Polsce, którą prowadzą obcokrajowcy. Analogicznie, gdy mam ochotę na  Pad Thai to idę do baru prowadzonych przez miłych Tajów. W ten oto sposób mogę spróbować kuchni świata, nie ruszając się z Polonii. Zauważyłam, że w chińskich knajpach do każdego dania dołączana jest sałatka z białej kapusty. Nie ważne czy zamówimy potrawę z ryżem czy makaronem, ale zawsze otrzymamy ten dodatek, który mi smakuje. Chociaż wiem, że wiele osób (w tym moi rodzice) go nie lubią. Postanowiłam odwzorować tę sałatkę w domu. Zobaczymy jak mi to wyjdzie.
Lista zakupów:
* 1/2 kg białej kapusty,
* 1 mała marchewka,
* 1 mała cebula
* kawałek małego ogórka zielonego (opcjonalnie),
Wywar:
* 50 ml wody do zalewy,
* 50 ml octu,
* 50 ml oleju rzepakowego,
* 3 płaskie łyżki cukru,
* 1/4 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
1. Warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Tak samo robimy z cebulą. Ogórka tniemy na cienkie plasterki. Kapustę szatkujemy. Składniki dokładnie mieszamy w szklanej lub ceramicznej misce.
2. Wszystkie składniki zalewy dajemy do garnka. Do gotującego się wywaru dodajemy cukier i sól. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się przypraw. Płynem zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (pod przykryciem). Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.Smacznego!
Claudia Morningstar

11 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie sałatki, proste i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku uwielbiam takie sałatki ale i tak jak jej nie robię mojej babci zawsze wyjdzie lepsza <3

    http://wooho11.blogspot.com/ - Zapraszam <3 Jeśli Ci się spodoba - zaobserwuj :* Na pewno się odwdzięczę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie dawno nie jadłam podobnej sałatki, wypróbuję Twój przepis bo bardzo lubię kapustę

    OdpowiedzUsuń
  4. też tak robię, zjem coś dobrego w restauracji i staram się to zrobić u siebie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna sałatka. Po naszej kuchni wybrałabym wlaśnie wschodnią

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka sałatka musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka